Paradoxal, pielea noastra nu are nevoie de multe artificii pentru a o mentine sanatoasa si frumoasa. In cativa pasi simpli, aflam cum se ingrijeste pielea la domiciliu, fara a face sacrificii financiare, fara investitii inutile intr-o armata de produse cosmetice.

Pentru inceput, aflam ca pielea are trei straturi principale, cele trei etaje: Epiderma, Derma si Hipoderma.

EPIDERMA– este acel strat superficial pe care il putem vedea si atinge (“epi” provine din greaca si inseamna “pe”, iar “dermis” inseamna “piele”, asadar epiderma se mai numeste “pielea de deasupra”). Epiderma NE PROTEJEAZA de ce exista in exterior, respinge substante chimice, toxice, lupta cu alergenii, cu bacteriile, cu virusurile si toate acestea datorita asa-numitei bariere de protectie a pielii, formata din stratul bazal, spinos, granulos si stratul cornos(celule moarte).

!EPIDERMA ESTE O BARIERA IMPENETRABILA SI IMPERMEABILA ca mecanism de protectie la factorii externi. Si sa ne bucuram ca e asa, pentru ca daca o banala crema ar penetra atat de usor epiderma si ar ajunge in derm, la fel de usor ar patrunde si bacteriile atunci cand atingem clanta unei usi si exemplele pot continua. O crema care promite intoarcerea in timp sau ca-ti reda conturul fetei , este pur maketing. Singurul rol pe are il indeplineste o crema, este cel de hidratare superficiala si dupa caz, de protectie UV. Asta inseamna ca deja putem face o selectie obiectiva a cremelor din dotare, si mai ales, vom fi castigati in viitor cand vom investi in produse cosmetice. Daca o crema contine colagen si acid hialuronic, singurul ei rol va fi cel de hidratare la nivel superficial, si nicidecum, NU va reactiva sau regenera colagenul propriu. Asta vom vedea in cele ce urmeaza, cand vorbim despre DERM.

DERMUL – este stratul in care se gaseste de fapt colagenul, acidul hialuronic, elastina, fibroblastele, care toate au rolul de a mentine pielea tanara, luminoasa si elastica. Dar in derm nu ajungem doar cu creme simple, putem apela la creme cu ingrediente active cum este Retinolul sau acizii AHA si BHA care pot penetra epiderma, dar pentru a regenera colagenul, nu este suficient.

ACE sau LASER: sunt singurele care pot ajunge in derm si pot avea efect anti-agint. Dezavantajul laserului este acela ca folosind lumina si energia, poate avea efecte secundare(hipercromii, melasme, adica acele pete maronii), pe cand rejuvenarea care implica acele(suna mai intimidant decat e de fapt in realitate) este extrem de eficienta si bine tolerat de pacienti.Prin mezoterapia clasica, medicul estetician injecteaza localizat substante cu rol regenerativ, care pot reda conturul mandibular, volumizeaza buze sau pometi, ne salveaza de neplacutele cearcane.

Insa exista mezoterapia frationata(microneedlingul medical) procedeu pe care il realizam si la FarmaDerm, unde utilizam un dispozitiv medical- mesopen-ul, care este indicat in terapia anti-aging deoarece se lucreaza pe o suprafata mai mare in scop terapeutic. Chiar daca microinjuriile sunt invizibile cu ochiul liber, creierul va atentiona pielea ca este necesar sa se repare, iar prin acest proces de reparare, colagenul aflat in stare latenta se va trezi/reactiva si se va regenera. Rezultatele sunt spectaculoase, tocmai pentru ca la baza acestui tratament sta o explicatie stiintifica/medicala simpla, dar dovedita.

Asadar, pasii pe care trebuie sa-I urmati la domiciliu pentru ingrijirea pielii sunt putini, dar suficienti:

  1. Demachiere/Curatare corespunzatoare
  2. Crema hidratanta cu factor de protectie UVA+UVB adecvata tipului tau de ten(>20)
  3. Crema, gel sau ser hidratant adecvat tipului tau de ten

Doar atat?! DA! Nu sunt necesare geluri, uleiuri faciale, lotiuni tonice, spume de spalare a fetei (uneori acestea se recomanda in acnee sau alte afectiuni dermatologice de catre medicul dermatolog si atunci pot veni in completarea rutinei de ingrijire), pentru ca acestea pot incarca tenul, pot conduce la alergii de contact sau dermatite, mai ales cand sunt folosite fara simt de raspundere.